Видове електрически бойлери

проточен бойлер

Без какво не може едно домакинство? Естествено, че от битова топла вода. Вариантите за затопляне на водата са различни, но един от най-приложимите в съвременните домове е ползването на електрически бойлер. Сигурно се сетихте и за енергийно ефективните модели слънчеви колектори,  с които се спестяват страшно много пари, а разполагате с непрекъснат източник на топла вода, но в случаите, в които говорим за високи жилищни сгради се оказва, че тези модели не са особено приложили. Електрически бойлери обаче могат да бъдат използвани както в домовете ни, така и във всякакви санитарни помещения, в които се изисква употребата на загрята вода. Така, че днес ще предостави няколко интересни възможности за това как най-лесно да изберете нов електрически бойлер.бойлер

Бойлерите, захранвани от електричество биват няколко вида. Едни от най-популярните на пазара са обемните  и проточните бойлери. Самото им наименование е повод да обмислите, кой от предложените модели на пазара са подходящи за вашето домакинство. За да сте напълно сигурни обаче ще разкрием основните преимущества на единия и другия вид.

Обемни бойлери

Това са стандартни бойлери, които се предлагат в хоризонтален и вертикален вариант на монтаж. Идеята е да се намери най-добрата възможност за инсталиране и това да не предизвиква неудобство. Обикновено тези бойлери се инсталират на определена височина и по този начин се осигурява нужното налягане за да може водата да достига до ВиК системата. Обемните бойлери се предлагат и с различна вместимост, така че ако имате нужда от по-голямо количество топла вода то е най-добре да ползвате такъв, който е с около 80 до 120 литра капацитет.

Проточни бойлери

Това са следващия по популярност вид електрически бойлери. За разлика от обемните те са с изключително компактни размери и не изискват прекалено голяма площ за инсталация. Удобни са, поради факта, че винаги осигуряват на момента топла вода и не е нужно да ги чакате за да загреят количество от порядъка но около 80 литра.

Въпрос на индивидуална преценка е кой от двата вида електрически бойлери бихте избрали. Като енергийна ефективно по-рентабилни са обемните, но пък по-удачен вариант за малки санитарни площи се оказват проточните.