Същност и видово разнообразие при дисковите брани

брани

За земеделските стопани въобще не е без значение на какъв вид прикачен инвентар се доверяват в хода на агротехническите обработки. За да бъде добива отличен и качеството на продукцията конкурентно то това, което е необходимо да се вземе под внимание са провежданите мероприятия, които целят подобряването на плодородието. А варианти за инвентар, който може да бъде използван не липсват. Сред задължителните се нареждат плугове, култиватори и дискови брани. Днес ще ви разкажем за ролята и видово разнообразие при браните, които можете да разгледате тук mass.bg/брани. За оптимални резултати е необходимо да се възползвате от онези от тях, които биха подпомогнали земеделските ви занимания.

Какво представляват дисковите брани

Най-общото определение относно това съоръжение се отнася до това, че се дефинира като основен прикачен инвентар, който би могъл да се използва като средство за разрохкване на почвата. Употребата му в растениевъдството е от съществено значение, тъй като моделите, които се предлагат на пазара гарантират висока ефективност и производителност при спазване на заложения от фермерите агротехнически план.

Брануването на горния слой на почвата допринася за:

  • Отстраняването на плевелите;
  • Изравняване на слоя;
  • Раздробяването на буците пръст, които са се образували от дълбоката оран;
  • Аериране на почвата;
  • Намаляването на ерозията;
  • Подпомагането на равномерното разпространение на препарати и торове за растителна защита и други.

В общи линии това са високоефективни прикачени съоръжения, на които земеделците разчитат за извършване на основни предсеитбени подготовки, обработка на почвата при вече засадени култури както и след прибиране на реколтата. Браните са супер ефективни средства за раздробяване на остатъците след жътва, като по този начин спомагат за естественото наторяване на почвата.

Видово разнообразие

Дискови браниКато всеки друг вид прикачен инвентар и при дисковите брани се предлагат разнообразни размери. Това, което е съществено за стопаните е възможността за контролиране на дълбочината на обработката, на която браната може да достигне.

Други принципи за класифициране при съоръженията се отнасят до тяхната мощност и способност да третират почви с различна структура и характеристика. Основно тези изделия се делят на:

  • Навесни. Предназначени са за стърнищни обработки. Предотвратяват ерозията и размесват остатъците от корени и стебла с почвата така, че да се постигне отлично плодородие;
  • Тежки. Тяхната ефективност се отнася до силно затревени почви, блатни, каменисти и други трудни за обработване почви;
  • Прикачни. Най-масово използваните, благодарение на които се постига перфектно обработен горен слой.

В гамата решения от MASS ще откриете разнообразни размери за инвентар, осигуряващ бързина, качество и идеално дискуване на почвата. Моделите са проектирани така, че да пестят гориво и да издържат на високо натоварване.