
Аспираторите са уреди, които се използват като част от кухненското оборудване, с което се контролира парата и влагата, освобождавана в процеса на готвене. Характерно за продукта е това, че освен като аспиратор или абсорбатор е известен още като пароуловител. Последното определение е формулирано от главната функция на уреда, а именно да улавя парата и влагата и да я отвежда в комина или да я регулира чрез филтър от активен въглен. Целия този процес е абсолютно производителен и задължителен за съвременната кухня, защото само по този начин с помощта на пароуловител се осигурява пълноценност и нормалност на нивото на влажност във въздуха. Избирането на пароулавител е свързано с редица критерии, които са ключови за това да се осигури наличието на уред, който напълно да отговори на интериорните ви потребности в кухнята.
Как да изберете пароуловител
Улавянето на парата в процеса на готвене никак не е лесно. Факт е, че наистина е необходимо да се контролира този процес, защото в противен случай прекомерното отделяне на пара без то да бъде контролирано може да доведе до поява на плесен, мухъл, неприятна миризма, развитие на бактерии и гъбички в помещението. Съществен е приноса на аспиратора като вид пароулавящ уред, на който можете да се доверите за да подобрите положението в кухнята.
Покупката е свързана със следване на някои основни особености, които са доста съществени и не бива те да бъдат пренебрегвани. Ето и някои от тях:
- Мощност
За да се изчисли правилната мощност на уреда е важно да се вземе предвид не само общата площ на пространството, а също така и вида на ястията, които ще се приготвят. Интензивността на пара и миризма при някои от тях е в пъти по-висока, което изисква и сериозна мощност за да работи ефективно пароулавителя;
- Енергиен клас
За да не харчи прекалено много електроенергия е добре да изберете А+ и по-висок клас уред;
- Функционалност
Много от моделите пароуловители са висок клас, което показва, че разполагат с многобройни функции, които са удовлетворяващи домакинството.